Zestiende eeuwse sauna gevonden in Japan

Archeologen hebben in Kyoto de restanten van een sauna uit de zestiende eeuw gevonden. Het stoombad maakte ooit deel uit van een woning en behoorde toe aan de machtige krijgsheer Nobunaga Oda. Het badhuis is zeven bij zes meter groot.

Oda was één van de machtigste figuren in de Sengoku-periode. Gedurende deze periode was er grote onrust in Japan. Er werd gevochten en drie heersers probeerden de Japanse staten achtereenvolgens tot één land te maken.

Van het huis van Oda is weinig meer over, maar tussen de ruïnes proberen archeologen toch zoveel mogelijk van het leven van Oda boven water te halen. Het stoombad is één van de belangrijkste ontdekkingen. “Het is mogelijk dat de krijgsheer zijn gasten met een stoombad en theeceremonie welkom heette,” suggereert één van de onderzoekers. Een theeceremonie na het baden was in de tijd van Oda een zeer gebruikelijk ritueel. Zeker onder de hoger geplaatste families.

Nabij het huis van Oda werd naast het badhuis ook een oven en een stenen fundering gevonden. Bovendien troffen de archeologen een fontein en een tweede oventje voor voetbaden aan. Oda kon vanuit zijn sauna de tuin overzien. Het huis werd in 1576 opgetrokken. Zes jaar later brandde de woning af. Hierbij kwamen Oda en zijn oudste zoon Nobutada om.

De rechten van de schets en foto hierboven behoren toe aan het Kyoto City Archaeological Research Institute.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd