Zes supersterke micro-robots trekken een auto van 1800 kilo

Wetenschappers hebben robotjes ontwikkeld die in staat zijn om samen een auto van 1800 kilo te trekken. Zo zie je maar weer; samen kun je meer dan alleen.

De onderzoekers van de Universiteit van Stanford hebben het voor elkaar gekregen om zes supersterke robotjes een enorme auto voort te laten trekken. Bij een eerder experiment bleek al dat één robotje objecten van wel 2000 keer groter dan hijzelf kon trekken. “Als er meerdere robotjes samenwerken, kunnen ze dan nog grotere objecten verplaatsen?” vragen de onderzoekers zich af.

Het antwoord is ja. Zes kleine robotjes die samen zo’n 100 gram wegen, werden bij elkaar gezet. Vervolgens werden ze vast gemaakt aan een auto. Het gaat wat traag, maar door ongelofelijke goede samenwerking en indrukwekkende individuele kracht waren de robotjes in staat om de auto, die 18000 keer meer weegt dan de robotjes, voort te trekken. Dit betekent trouwens dat in plaats van het trekken van objecten van 2000 groter, elke robot in staat was om 3000 keer zijn eigen gewicht voort te trekken. Samenwerking loont!

Voor dit experiment waren de onderzoekers geïnspireerd door verschillende dieren uit de natuur. Zo stalen ze het idee van goede samenwerking en sterke individuele kracht van mieren. De voeten van de robots waren geïnspireerd op de plakkerige voeten van gekko’s. Als de robotjes een stapje zetten, kleven ze zich vast aan de grond en trekken vervolgens het object naar zich toe. Op die manier kunnen ze enorm zware objecten verschuiven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd