Zes kilometer lange pier creëert prachtige patronen

NASA’s Landsat 8-satelliet heeft een prachtige foto gemaakt van Progreso’s zes kilometer lange pier. De langste pier ter wereld verstoort de verplaatsing van sedimenten, waardoor deze luchtfoto lijkt op een impressionistisch olieschilderij.

Progreso is een populaire Mexicaanse badplaats. Jaarlijks meren meer dan honderd cruiseschepen aan. Alleen in 2014 liepen meer dan 344.000 toeristen over deze pier.

Aangezien de wind hier vaak uit het oosten komt, worden sedimenten van het oosten naar het westen geduwd (op de foto: van links naar rechts). Maar omdat een groot deel van de pier gesloten is aan de onderkant, kunnen sedimenten niet door de pier heen. Het gevolg is dat de sedimenten aan de linkerkant van de pier voor een groot deel zijn weggeduwd, terwijl dit niet meer wordt aangevuld. Links naast de pier is het dus erg diep.

Het resultaat is een bijzondere foto, die zeker niet misstaat als achtergrondafbeelding op je computer. Dit is toch wel iets indrukwekkender dan de pier van Holwerd, met een lengte van twee kilometer de langste pier van Nederland (en Europa!).

pier2
Download de hoge resolutie foto van Progreso’s pier (let op: 5 MB)

Bronmateriaal

"Progreso's Prolonged Pier" - NASA
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Jesse Allen (Landsat / US Geological Survey).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd