Zeppelin bestudeert Nederlandse luchtkwaliteit

Grote kans dat u ze deze week ziet vliegen. Wetenschappers gaan vanuit een zeppelin de luchtkwaliteit van Nederland bestuderen.

Wetenschappers van onder meer de Wageningen Universiteit, het KNMI en TNO hopen vanuit de zeppelin veel meer te weten te komen over de luchtstromen boven ons land. Ook de invloed die deeltjes hebben op het klimaat en de luchtkwaliteit komt aan bod.

Rotterdam
De zeppelin vertrekt vandaag vanuit Friedrichshaven in Duitsland en komt dinsdag aan het eind van de middag in Rotterdam aan. In de twee weken die volgen, bestuderen wetenschappers met behulp van de zeppelin onder meer de lucht boven het Rijnmond-gebied, rondom Wageningen en boven de Noordzee.

De zeppelin

Weet u hoe de eerste zeppelins tot stand kwamen? Lees het hier!

Europa
Nederland is niet het enige land dat aan zo’n grondige inspectie onderworpen wordt. Ook andere Europese landen moeten eraan geloven. Zo gaat de zeppelin nadat deze de luchtkwaliteit van Nederland heeft bestudeerd door naar de Po-vlakte. Het maakt allemaal deel uit van een Europees onderzoek dat de overheid moet helpen om effectieve maatregelen te nemen die klimaatverandering en luchtvervuiling tegengaan.

De keuze om het onderzoek vanuit een zeppelin uit te voeren, is logisch, zo laten de wetenschappers uit Wageningen in een persbericht weten. ““Onderzoek naar luchtkwaliteit vindt normaal gesproken plaats door dichtbij de grond te meten, of op de 200 meter hoge KNMI-meetmast in Cabauw. Maar belangrijke luchtlagen tussen de 200 en de 2000 meter kun je daarmee moeilijk onderzoeken. Daarom is gekozen voor een Zeppelin. Daarin kun je veel meetapparatuur kwijt, hij vliegt precies op de goede hoogte en langzaam, en je kunt lokaal stijgen en dalen, bijvoorbeeld rondom de meetmast in Cabauw. Zo kun je luchtstromingen volgen. Als je meer wilt weten van de chemische processen die zich afspelen in de vervuilde lucht die vanuit de Rijnmond naar het oosten waait of uit Ruhrgebied naar het westen, dan drijft de Zeppelin al metende mee met die luchtlaag.” De zeppelin die tijdens het onderzoek gebruikt wordt, ziet u hierboven.

Bronmateriaal

"" - xx
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site van PEGASOS.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd