Zelfs vinvis valt ten prooi aan bloedzuigers

De bloedzuigende zeeprik beperkt zich niet alleen tot kleine vissen, maar heeft zelfs dwergvinvissen op zijn menu staan. Dat blijkt uit onderzoek. De zeeprik wordt regelmatig op het lichaam van walvissen aangetroffen, maar wetenschappers dachten dat de zeeprik alleen maar meelift. Dat blijkt niet helemaal waar: de zeeprik eet tijdens het ritje ook een hapje mee .

De onderzoekers bestudeerden zeeprik en vinvissen voor de kust van Canada. Ze fotografeerden diverse dwergvinvissen met zeeprik aan hun lichaam. Toen de zeeprik de vinvis had losgelaten, werden opnieuw foto’s van de vinvis gemaakt. Nu zat op de plek waar eerder een zeeprik zat, een wond.

Uit de foto’s blijkt dat de zeeprik niet zomaar meelift, maar ook echt bloed uit de vinvis zuigt. “Voor zover wij weten zijn dit de eerste observaties van zulk gedrag die overduidelijk aantonen dat zeeprik door de huid prikken en zich voeden en dus niet alleen maar meeliften,” concludeert onderzoeker Owen Nichols.

De studie naar zeeprik is belangrijk. Honderden jaren geleden werd het dier per ongeluk in de grote meren in het noorden van Amerika losgelaten. Sinds die tijd zorgt het dier in diverse gebieden voor problemen. De zeeprik bedreigt nu soorten die van oorsprong wel in deze gebieden voorkomen.

De mond van een zeeprik. Foto: Drow_male (via Wikipedia.org.)

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd