Zelfs op leeftijd zijn mannen gekker op seks dan vrouwen

Uit onderzoek blijkt dat 67 procent van de mannen tussen de 65 en 74 jaar het afgelopen jaar seks heeft gehad. Voor de vrouwen in diezelfde leeftijdscategorie is dat slechts 40 procent. Een derde van de mannen tussen 75 en 85 had de afgelopen twaalf maanden seks gehad. Voor de bejaarde vrouwen was dat 17 procent. Conclusie: de mannen lusten er ook op leeftijd wel pap van!

De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek van Stacy Tessler Lindau en Natalia Gavrilova, beiden werkzaam aan de universiteit van Chicago. Ze baseren hun conclusies onder meer op cijfers uit de National Survey of Midlife Development. Voor dit onderzoek beantwoordden 3000 volwassenen tussen de 25 en 74 diverse vragen.

Met betrekking tot seks springen de bejaarde mannen er toch zeker uit. 62 procent van de heren tussen de 65 en 74 jaar gaf aan het afgelopen half jaar seks te hebben gehad. Van de vrouwen in die leeftijdscategorie was dat slechts 36 procent.

De verschillen zijn duidelijk en hebben een betekenis. Een gezond seksleven zegt namelijk in veel gevallen ook iets over het welzijn van de mens. Mensen die gezond zijn, hebben vaker seks. En mensen die vaker seks hebben, zijn gezond. Hoe die twee samenhangen en welke de oorzaak van de ander is, is onduidelijk.

Wat wel vaststaat is dat een man van 30 jaar oud mag verwachten dat hij nog eens 35 jaar op rij seks zal hebben. De onderzoekers noemen dat de sexually active life expectancy of kortweg SALE. Een 30 jaar jonge vrouw heeft een SALE van 31. Maar vrouwen leven gemiddeld vijf jaar langer dan mannen, dus moeten de dames het tegen hun sterven twee keer zo lang zonder seks doen dan mannen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat vrouwen de seks minder waarderen dan de mannen. De getrouwde vrouwen tussen de 57 en 64 jaar hebben ongeveer net zo vaak seks als getrouwde mannen. Maar terwijl 77 procent van de mannen hier van geniet, kan slechts 36 procent van de vrouwen het prettig noemen. Deze cijfers suggereren dat vrouwen op leeftijd minder seks hebben, omdat ze het niet willen. “Het kan zijn dat vrouwen om andere redenen dan het bevredigende plezier seks hebben of dat ze meer geïnteresseerd zijn in het bevredigen van de partner,” speculeert onderzoeker Lindau.

Het blijft echter gokken naar de redenen van dit enorme verschil. Het onderzoek geeft wetenschappers echter wel houvast, zo benadrukt Lindau. Ze is gynaecoloog en krijgt van oudere patiënten vaak de vraag of hun mate van seksuele activiteit normaal is. “En ik had geen gegevens om deze vrouwen te antwoorden.” Die zijn er nu wel. En kunnen de dames geruststellen…

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd