Gedacht werd dat het leven in de Noordelijke IJszee gedurende de winter wel zo’n beetje stillag. Maar dat blijkt niet het geval te zijn.
“De donkere poolnacht is geen periode zonder enige biologische activiteit,” stelt onderzoeker Jørgen Berge. “Achter de duisternis gaat een wereld schuil die actief en prachtig is.”
Spitsbergen
Berge trekt die conclusie nadat hij drie winters op rij onderzoek deed in één van de fjorden van Spitsbergen. In plaats van een ecosysteem in ruste trof hij er een bruisend ecosysteem aan. Sterker nog: sommige organismen zetten tijdens de winter meer nageslacht op de wereld dan op andere momenten in het jaar.
Zeevogels in het donker op jacht
Zo bleken eenoogkreeftjes en andere zoöplankton zich in het donker actief voort te planten. En ook de in ondiep water levende krabben en schelpen waren actief. Ook de zeevogels verrasten de onderzoekers. “Ze zijn er niet alleen, maar ze zijn ook in staat om hun lievelingskostje in de totale duisternis te vinden,” vertelt Berge. “We weten niet hoe ze in staat zijn om dat te doen en we weten niet hoe gebruikelijk het voor zeevogels is om op deze breedtes te overwinteren. Maar we weten nu wel dat het gebeurt.”
Het zijn belangrijke bevindingen, zo stellen de onderzoekers. Door smeltend ijs zijn steeds meer delen van de Noordpool gemakkelijk te bereiken voor vissers, toeristen en bijvoorbeeld de petroleumindustrie. We kunnen echter niet langer stellen dat mensen het beste in de poolnacht in dit gebied aan de slag kunnen gaan, omdat we de organismen die hier leven dan het minst verstoren. “De donkere poolnacht blijkt voor een aantal organismen een belangrijke periode te zijn waarin ze zich voortplanten.”