Zelfs in de eierstokken zijn bacteriën te vinden

Ooit nam men aan dat de eierstokken en eileiders steriel waren, maar nu blijkt uit onderzoek dat ook daar bacteriën huizen.

Dat hebben onderzoekers gisteren bekend gemaakt tijdens een congres in Chicago. Ze bestudeerden de eileiders en eierstokken van 25 vrouwen met en zonder kanker en ontdekten dat zowel in de eileiders als eierstokken bacteriën leven.

Bacteriën
“Het is een plek die van essentieel belang is voor het begin van het leven,” vertelt onderzoeker Wendy Brewster. “Je verwacht niet dat die plek wemelt van de bacteriën (…) Ons onderzoek toont aan dat het bovenste deel van het vrouwelijke voortplantingssysteem zeker niet wemelt van de bacteriën, maar ze zijn er wel aanwezig.”

WIST JE DAT…

…we dé gouden pil tegen kanker nooit zullen vinden? Lees hier waarom!

Kanker
Uit het onderzoek blijkt dat in de eileiders andere bacteriën huizen dan in de eierstokken. Ook blijkt dat de samenstelling van de populatie bacteriën in het bovenste deel van het vrouwelijke voortplantingssysteem bij vrouwen met kanker anders is dan bij vrouwen die geen kanker hebben. “Bij patiënten met eierstokkanker vonden we meer ziekteverwekkende types bacteriën,” vertelt onderzoeker Temitope Keku.

Nader onderzoek
Het is nog te vroeg om te concluderen dat deze bacteriën een rol spelen in de ontwikkeling en voortgang van kanker, maar dat is zeker iets wat nu nader onderzocht moet worden, vinden de onderzoekers. “Nu we weten dat deze organismen daar zijn en dat er verschillende organismen in verschillende delen van het bovenste deel van het voortplantingssysteem zitten, willen we weten: beïnvloeden deze organismen of je kanker krijgt of beïnvloeden ze het gedrag van kanker?” somt Brewster op.

Tevens hopen de onderzoekers dat hun studie kan leiden tot betere methoden voor het detecteren van eierstokkanker. Deze ziekte wordt nu vaak pas in een laat stadium ontdekt. Maar wellicht verraadt een bepaalde samenstelling van de populatie bacteriën in het lijf van de vrouw al veel eerder dat zij de ziekte heeft of er een verhoogde kans op heeft.

Bronmateriaal

"Bacteria found in female upper reproductive tract, once thought sterile" - The University of North Carolina at Chapel Hill (via Eurekalert)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd