Zelfs als fijnstof onder de Europese norm blijft, kan het dodelijk zijn

fijnstof

Zelfs als hoeveelheden fijnstof keurig netjes onder de Europese norm blijven, kunnen deze wanneer mensen er langdurig aan worden blootgesteld dodelijk zijn. Tot die conclusie komen Utrechtse onderzoekers nadat ze data van 22 cohortstudies onder meer dan 365.000 Europeanen analyseerden.

Voor elke vijf microgram fijnstof die er extra per kubieke meter wordt uitgestoten, neemt de kans dat iemand sterft met zeven procent toe, zo schrijven de onderzoekers in het gezaghebbende blad The Lancet. “Dit is het verschil tussen een drukke straat in de stad en een plek zonder invloed van verkeer,” legt onderzoeker Rob Beelen, verbonden aan de Universiteit Utrecht uit.

Opvallend genoeg geldt het gevonden verband ook voor hoeveelheden fijnstof die onder de Europese jaarlijkse luchtkwaliteitsnorm liggen. Die norm is 25 microgram per kubieke meter en ligt daarmee aanzienlijk hoger dan de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie (10 microgram per kubieke meter). “Uit onze bevindingen blijkt dat er significante gezondheidswinst valt te behalen wanneer de concentraties fijnstof verder worden verlaagd.”

Dat blootstelling aan fijnstof diverse nadelige implicaties kan hebben, bleek al wel uit eerdere onderzoeken van de Universiteit Utrecht. In oktober van dit jaar stelden onderzoekers nog dat vrouwen die tijdens de zwangerschap aan fijnstof worden blootgesteld een verhoogde kans hebben op een baby met een laag geboortegewicht. Ook toen ging het zelfs om concentraties onder de EU-norm. En in juli stelden de onderzoekers vast dat zelfs een beetje fijnstof – wederom concentraties onder de EU-norm – de kans op longkanker vergroot.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd