Zelfs in de 11 kilometer diepe Marianentrog is het lawaaiig

Je zou verwachten dat het in een 10 kilometer diepe trog in de oceaan lekker rustig is, maar niets is minder waar; ook daar is sprake van een kakofonie van geluiden.

Tot die verrassende conclusie komen Amerikaanse onderzoekers nadat ze een hydrofoon in de Challenger Deep-trog lieten zakken en drie weken lang liet ‘luisteren’ naar wat er in die trog allemaal te horen was. De bodem van deze trog – die deel uitmaakt van de Marianentrog – bevindt zich ongeveer 11 kilometer onder het zeeoppervlak.

Aardbevingen en schepen
“Je zou denken dat het diepste deel van de oceaan één van de rustigste plekken op aarde zou zijn,” stelt onderzoeker Robert Dziak. “Maar er is echt altijd geluid te horen, zowel natuurlijke geluiden als door mensen gemaakte geluiden.” Denk aan het geluid van schepen, het geluid van aardbevingen – ver weg en dichtbij – en het gekreun van baleinwalvissen. Ook tyfonen en zelfs het geluid van golven is op deze grote diepte nog goed te horen.

De locatie van Challenger Deep. De trog bevindt zich vrij dicht bij Guam, een plek die vaak wordt aangedaan door containerschepen. Afbeelding: OSU.
De locatie van Challenger Deep. De trog bevindt zich vrij dicht bij Guam, een plek die vaak wordt aangedaan door containerschepen. Afbeelding: OSU.

Flinke klus
Het registreren van al deze geluiden was een hele klus. “We hadden een hydrofoon nog nooit op een diepte groter dan 1,6 kilometer ingezet, dus een instrument 11 kilometer in de oceaan laten zakken, was afschrikwekkend,” stelt onderzoeker Haru Matsumoto. De druk op die diepte is enorm. “We konden de hydrofoon niet sneller dan vijf meter per seconde laten zakken. Constructies houden niet van snelle veranderingen en we waren bang dat het keramische binnenwerk van de hydrofoon zou barsten.”

In 2017 hopen de onderzoekers opnieuw een bezoek te brengen aan Challenger Deep. Dan zal de hydrofoon nog langer zijn oor te luisteren leggen. Ook is het de bedoeling dat er dan een camera mee afdaalt.

Het geluid van een schip.

Hier hoor je – diep in de trog – het geluid van een baleinwalvis. Tegelijkertijd is ook een aardbeving te horen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd