Zelfrijdende busjes gaan studenten vervoeren in Wageningen

  De twee WEpods bieden elk plaats aan zes personen en rijden sinds deze week elke dinsdag over de campus van de Wageningen University.

  De zelfrijdende voertuigen zijn elke dinsdag tussen 11.00 en 13.00 uur op de campus te vinden. Ze rijden een vaste route met tien stops. Een rondje duurt ongeveer twintig minuten. Het is een testfase die nog tot het eind van dit jaar duurt.

  Lasers en camera’s
  De WEpods – zoals de voertuigen heten – zijn het resultaat van een samenwerking tussen verschillende bedrijven, overheden en kennisinstellingen, waaronder de TU Delft. De auto’s zijn uitgerust met radars, lidars (een radar met lasers), GPS en meerdere camera’s. Het stelt de WEpods in staat om de omgeving te herkennen, hun positie te bepalen en te navigeren. Tevens kunnen de busjes op hun omgeving reageren en bijvoorbeeld remmen voor andere weggebruikers.

  Steward
  Hoewel het voertuig zelfrijdend is, is er in de busjes een ‘steward’ aanwezig. Dat is wettelijk verplicht. Deze steward begeleidt mensen in en uit de bus en geeft passagiers nadere uitleg. Tevens kan de steward tijdens het rijden ingrijpen wanneer dat nodig blijkt te zijn.

  Volgende stap
  Als deze WEpods de testfase goed weten te doorstaan, zullen ze al vrij snel ‘echt’ de weg op gaan. Het is de bedoeling dat de busjes dan van station Ede-Wageningen naar de campus gaan rijden. “En dat wordt nog best ingewikkeld,” zo vertelde projectleider Alwin Bakker eerder aan Scientias.nl. “Het is een lange afstand met veel obstakels. Daarom gaat hij maximaal 25 kilometer per uur.” Pas als de WEpod wat meer ervaring heeft, zal deze worden opgevoerd.

  Ben je heel nieuwsgierig hoe het is om in zo’n zelfrijdend busje te zitten, maar heb je niets te zoeken op de Wageningse campus? Dan kan Bakker je wel een idee geven van hoe het ongeveer voelt om in een WEpod te zitten. “Het is echt heel eng.”

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd