Is jouw zelfrijdende auto straks van Chinese makelij?

  Terwijl Google de grootste zoekmachine in Nederland is, is Baidu dat in China. Er zijn meer paralellen. Net als Google focust Baidu zich op de ontwikkeling van de zelfrijdende auto. Stap jij over een paar jaar aan boord van de Chinese zelfrijdende auto?

  Deze week starten de eerste publieke experimenten met de zelfrijdende auto’s van Baidu. Al honderden mensen stapten in de stad Wuzhen aan boord van een zelfrijdende auto voor een testritje van ruim drie kilometer. Volgens Baidu is deze weg tot de centimeter nauwkeurig vastgelegd. Verslaggever Matt Rivers van CNN maakte een proefritje in de Chinese auto en schrijft positief over zijn ervaringen, al laat hij in de laatste alinea weten liever zelf te rijden.

  De zelfrijdende auto’s – die zijn uitgerust met radars, videocamera’s, LIDAR en een flink computerbrein – hebben geen moeite om zich zigzaggend door het verkeer te loodsen. Ze wisselen van rijbaan om een langzame auto in te halen en maken zelfs U-bochten. De topsnelheid van deze auto is 60 kilometer per uur, wat overeenkomt met de lokale topsnelheid.

  In het geval van de proefritten is er een bestuurder aanwezig om de controle over te nemen, maar in bijna alle gevallen heeft deze persoon zijn handen niet op het stuur.

  Als het aan Baidu ligt, worden in 2018 de eerste zelfrijdende voertuigen geproduceerd voor commercieel gebruik. Denk aan taxi’s en huurauto’s. De massaproductie start dan in 2021. Als Baidu de prijs laag houdt en sneller is dan westerse bedrijven, dan zou het zomaar kunnen dat we over tien jaar in Nederland en België massaal in Chinese zelfrijdende auto’s rijden. Zo is Baidu al aan het testen in Californië.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd