Zelfmoordbrief van minnares van Oostenrijkse kroonprins ontdekt

brief1

In de brief neemt Marie von Vetsera – die samen met de Oostenrijkse kroonprins Rudolf zelfmoord pleegde – afscheid van haar familie.

De Oostenrijkse kroonprins Rudolf was een getrouwd man, maar had een affaire met barones Marie von Vetsera. Een onmogelijke liefde die beiden in 1889 tot een wanhoopsdaad drijft. Marie en Rudolf maken samen een einde aan hun leven. Hoe ze dat precies deden, is tot op de dag van vandaag onduidelijk. Aangenomen wordt dat Rudolf eerst Marie doodschoot en daarna de hand aan zichzelf sloeg.

De afscheidsbrieven
Rudolf liet een brief na aan zijn vrouw. En ook Marie schreef afscheidsbrieven aan haar moeder, zus en broer. Tot voor kort werd aangenomen dat die brieven vernietigd waren en alleen de brief van Rudolf nog bewaard was gebleven.

Marie en Rudolf. Afbeeldingen: ONB.
Marie en Rudolf. Afbeeldingen: ONB.

Ontdekking
Maar bankmedewerkers hebben in de Schoellerbank bij het opruimen van het archief een opzienbarende ontdekking gedaan. Ze stuitten er op de afscheidsbrieven van Marie. De vondst is van groot belang, omdat onduidelijk was wat er precies in de afscheidsbrieven van Marie stond.

De teksten
In de brief aan haar moeder vraagt Marie om vergeving en legt ze uit dat ze de liefde niet kan weerstaan en dat ze in de dood gelukkiger is dan in het leven. Aan haar broer schrijft ze dat ze het betreurt hem niet meer te kunnen zien. Aan haar zus geeft ze onder meer de opdracht mee uit liefde te trouwen, iets wat voor Marie niet is weggelegd.

In augustus zullen onderzoekers de brieven onder de loep nemen. Het is de bedoeling dat de brieven volgend jaar tentoongesteld worden. Het is dan 100 jaar geleden dat keizer Frans Jozef I stierf.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd