Therapie pakt nachtmerries en slapeloosheid aan

  Vergeet schaapjes tellen. Wetenschappers komen met een veel effectievere therapie tegen nachtmerries en wakker liggen.

  Maar liefst 1200 mensen namen aan het onderzoek van Jaap Lancee deel. Ze hadden allemaal last van nachtmerries of slapeloosheid. Lancee bracht de problemen in kaart en gaf de proefpersonen een werkboek voor nachtmerries of slapeloosheid mee. In dit boek stonden denk- en doe-oefeningen die de proefpersonen thuis konden uitvoeren.

  Mooie resultaten
  En dat werkte voor veel mensen uitstekend. “We zijn blij verrast over het resultaat,” vertelt Lancee. “Bij de mensen met nachtmerries nam het aantal nachtmerries met de helft af. Bij de slapelozen verdween de slaapstoornis insomnie bij veertig tot vijftig procent van de deelnemers.”

  BENIEUWD…

  …hoe de dromen van iemand die blind en doof is er uit zien? Lees het hier!

  Hoop
  Het onderzoek is hoopgevend. Slapeloosheid en nachtmerries zijn namelijk grote problemen. In Nederland heeft zo’n tien tot vijftien procent moeite om in slaap te komen. Twee tot vijf procent van de Nederlanders lijdt aan nachtmerries. En beide problemen hebben grote gevolgen: mensen zijn sneller geïrriteerd of functioneren minder.

  Goedkoop
  De zelfhulpmethode die Lancee ontwikkelde, is niet alleen een effectieve, maar ook gemakkelijke oplossing. Mensen kunnen het gewoon thuis doen en de kosten ervan zijn laag.

  Natuurlijk is er nog wel meer onderzoek nodig. “De zelfhulpmethodes voor nachtmerries en insomnie zijn effectief, maar we zijn er nog niet. Er zijn nog steeds mensen die niet voldoende opknappen. In de komende jaren gaan we hard aan de slag om het online werkboek voor insomnie te verbeteren door er professionele persoonlijke begeleiding aan toe te voegen.”

  PS: heeft u last van slapeloosheid of nachtmerries? Lancee is nog op zoek naar proefpersonen voor het vervolgonderzoek. Meer weten? Klik hier!

  Bronmateriaal

  Persbericht Universiteit Utrecht

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd