‘Zelfgemaakte’ marihuana tegen de pijn

Wetenschappers hebben een medicijn ontwikkeld dat pijn met behulp van een natuurlijke en niet verslavende drug op specifieke plaatsen tegengaat. Het medicijn blokt een enzym dat anandamide afbreekt. Anandamide komt van nature in het menselijk lichaam voor en werkt net als THC (tetrahydrocannabinol): het actieve ingrediënt in marihuana.

Het medicijn heeft voorlopig de naam URB937 gekregen. Wetenschappers gaven het aan muizen en ratten en ontdekten dat het goedje een enzym genaamd FAAH blokkeerde. Hierdoor kregen de dieren meer anandamide in het lijf en dat zorgde ervoor dat ze minder pijn ervoeren.

Volgens de onderzoekers vermindert anandamide de pijn net zoals marihuana dat doet, maar dan zonder dat men er high van wordt. Het middel heeft ook geen verslavende werking.

Anandamide is in het menselijk lichaam betrokken bij het hongergevoel, pijn, stemming en geheugen. Men dacht dat het stofje enkel in het brein werkte, maar met het nieuwe medicijn kan het de pijn in elk lichaamsdeel onderdrukken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd