Zeldzame slavenkamer gevonden in Pompeii

Archeologen hebben de overblijfselen van een slavenkamer opgegraven in Pompeii. Deze Romeinse stad werd in het jaar 79 na Christus verwoest door de uitbarsting van de nabije vulkaan Vesuvius.

Duizenden mensen kwamen om en werden – misschien nog voor ze goed en wel beseften wat er gaande was – met een dikke laag as en lava bedekt. De tragische gebeurtenis spreekt tot op de dag van vandaag enorm tot de verbeelding. En in de loop van de jaren zijn onderzoekers gestuit op goed bewaard gebleven menselijke resten, fresco’s en voedsel dat niet zelden nog gewoon op tafel stond.

Onderzoekers kondigen nu de vondst van een slavenkamer aan in de villa van Civita Giulana. Deze villa wordt sinds 2017 onderzocht en sindsdien zijn er al enkele bijzondere ontdekkingen gedaan, zoals de vondst van een ceremonieel rijtuig met erotische afbeeldingen en een stal met drie paarden. Nu kan een slavenkamer aan de lijst toegevoegd worden. De kleine slaapkamer van zestien vierkante meter had drie houten bedden, waarvan één bed voor een kind. Daarnaast vonden de wetenschappers een kist met diverse metalen objecten, verschillende keramische potten en amfora’s. Dit zijn grote vazen die gebruikt werden om voorraden in te bewaren. De onderzoekers denken dat de kamer niet alleen gebruikt werd als slaapkamer, maar ook als opslagkamer. Dit verklaart de aanwezigheid van de acht amfora’s.

“We krijgen een uniek kijkje in het leven van mensen waar zelden over is geschreven in historische bronnen”, vertelt Pompeii-directeur Gabriel Zuchtriegel. “Dit is één van de meest opwindende ontdekkingen tijdens mijn leven als archeoloog. Er is geen grote ‘schat’ gevonden, maar wat mij betreft is de ware schat de menselijke ervaring. We zien hoe deze kwetsbare mensen leefden.”

Een plattegrond van de verschillende kamers die inmiddels zijn onderzocht.

De Pompeii-onderzoekers hopen te voorkomen dat grafrovers waardevolle objecten in handen krijgen. In Pompeii zijn namelijk veel illegale opgravingen uitgevoerd, waarbij mensen stiekem spullen hebben weggehaald om ze vervolgens op de zwarte markt te verkopen.

De afgelopen jaren zijn er veel opgravingen in Pompeii en het nabijgelegen, eveneens onder as en lava bedekte Herculaneum, uitgevoerd. Het harde werk van een multidisciplinair team van onderzoekers moet ons niet alleen een gedetailleerd inkijkje geven in het leven in de oudheid, maar is ook bedoeld om illegale graafwerkzaamheden te ontmoedigen en dieven een stap voor te blijven en te voorkomen dat vondsten op de zwarte markt belanden. Het heeft recent al in heel wat interessante vondsten geresulteerd. Zo werd er eind vorig jaar in Pompeii nog een snackbar blootgelegd. Daarnaast nemen onderzoekers – met behulp van nieuwe technologieën – ook regelmatig eerder teruggevonden resten onder de loep. En dat resulteerde vorig jaar in de ontdekking van een ‘glazen brein‘ waarin zelfs de neuronen nog bewaard waren gebleven.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd