Zeldzame saola gefotografeerd in Laos

Een saola, één van de zeldzaamste zoogdieren ter wereld, is voor het eerst in tien jaar levend gefotografeerd in Laos. Het dier stierf enkele dagen na het maken van de foto. De saola is een bedreigde diersoort, omdat er nog maar enkele honderden dieren in het wild leven. In dierentuinen komen ze niet voor, omdat saola’s niet kunnen overleven in gevangenschap.

De eerste saola werd in 1992 gevonden in Vietnam, nabij de grens met Laos. Saola’s lijken op Noord-Afrikaanse antilopes, maar onderscheiden zich van deze dieren door twee opvallende hoorns.

In Laos werd de eerste saola in 1999 ontdekt. De foto linksboven is de tweede keer dat een levende saola in Laos op de gevoelige plaat is vastgelegd.

De runderen leven enkel in de valleien van de Annamite-bergen tussen Vietnam en Laos. Daar leven de saola’s op hoogten tussen de 400 en 1200 meter. Jagers trekken regelmatig met hun honden naar de Annamite-bergen met als gevolg dat saola’s sterven. Deskundigen menen dat de saola niet gered kan worden als jagers en stropers met hun honden in het gebied blijven dolen.

Door saola’s in het wild te volgen hopen wetenschappers meer te leren over het gedrag van deze zoogdieren. Als dierentuinen weten wat saola’s nodig hebben om in gevangenschap te overleven, dan is dat de redding voor deze diersoort.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd