Zeldzame oase van leven ontdekt in Yellowstonemeer

Onderzoekers van de Montana State University hebben op de bodem van het Yellowstonemeer te midden van honderden geothermische bronnen een zeldzame oase van leven ontdekt. In een gebied waar het water inktzwart en 32 graden Celsius is en het barst van de gassen en giftige stoffen leven diverse soorten mos, wormen en garnalen.

De oase bevindt zich zo’n 30 meter onder het wateroppervlak. Het mos slaagt er duidelijk in om ook met weinig daglicht te overleven. Uit de geothermische bronnen komen mineralen van silicium en aluminium zetten en deze landen op het mos, waardoor dit nog minder licht krijgt.

De enige reden dat het mos in het donker overleeft, is het voedsel. De geothermische bronnen brengen heel veel voedingswaarden met zich mee en daar profiteert het mos van. De garnalen en wormen overleven op hun beurt weer bij gratie van het mos.

Het water bevat diverse giftige stoffen zoals arsenicum en cadmium. Ook zit er heel veel koolstofdioxide, stikstof en andere gassen in het water. “Als er gassen van dit type ergens anders in Yellowstone voorkomen dan zouden daar ook organismen moeten zijn die overleven en evolueren door deze bronnen te gebruiken,” concludeert onderzoeker John Varley.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd