Zeldzame munt van Napoleon III gevonden

Archeologen hebben in Jaffa een zeldzame munt met daarop de Franse keizer Napoleon III gevonden. De munt is in 1856 geslagen en bestaat voor 93 procent uit goud. De vondst is bijzonder. “Dit is de eerste keer dat zo’n munt in Jaffa wordt gevonden,” vertelt muntkenner Robert Kool.

Hoe de munt in Israël terechtkwam, is goed te verklaren. “We weten dat Europese gouden munten veel voorkwamen in het Ottomaanse Rijk dat aan het eind van de negentiende eeuw in een serieuze financiële crisis was beland. Documenten en munten die in het verleden in Tel Aviv en Beersheba zijn gevonden, getuigen van de populariteit van Europees geld.”

Naast de gouden munt werden in Jaffa nog andere munten uit diverse tijdvakken gevonden. Ook troffen de archeologen er aardewerk uit de tijd van de Bijbel aan.

Napoleon III was een neef van Napoleon Bonaparte en werd in 1848 president van de Franse republiek. Vier jaar later verklaarde hij zichzelf keizer. Napoleon III werd in 1870 tijdens een oorlog tussen de Fransen en Pruisen gevangen genomen. Twee dagen later werd hij afgezet. Hij stierf uiteindelijk in 1873.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd