Zeldzame Bijbelse manuscripten samengevoegd

Twee delen van een oud Bijbels manuscript zijn vanaf vandaag samen te zien in het Nationale Museum van Israël in Jeruzalem. De twee delen van een 1.300 jaar oude tekst zijn eeuwenlang gescheiden van elkaar geweest. Twee studenten merkten in 2007 dat de twee teksten onderlinge gelijkenissen vertoonden.

Het museum in Jeruzalem heeft het Londense deel – zoals het ene deel van het manuscript heet – tijdelijks geleend van Stephan Loewentheil uit New York. Het Ashkar-gedeelte mag het museum permanent lenen van de Duke universiteit in de Amerikaanse staat North Carolina.

De twee delen van het manuscript gaan o.a. over het lied van de zee uit het boek Exodus. In het bijzondere Bijbelgedeelte (Exodus 15) zingen Mozes en de Israëlieten een lofzang met een profetisch karakter voor God.

De ontdekking dat de twee Bijbelse manuscripten bij elkaar horen, werpt licht op een donkere periode in de historie van de Hebreeuwse Bijbel. Er bestaan slechts een handvol Bijbelse manuscripten uit de periode tussen de eerste eeuwen na Christus en de tiende eeuw.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd