Zeldzaam collier van de Vikingen gevonden

Archeologen hebben in een grot in Ierland een zeer zeldzame halsketting gevonden. Het collier behoort toe aan de Vikingen en is zo’n 1150 jaar oud. De ketting valt op vanwege de grote hoeveelheid kralen. Bevat een normaal collier vaak maar vijf of zes glazen kralen, deze telt er maar liefst 71.

“Dit is het langste collier van de Vikingen dat we ooit in Ierland gevonden hebben,” vertelt archeoloog Marion Dowd. “Het is heel bizar hoe een ketting van een hooggeplaatste Viking in een grot in De Burren terecht is gekomen. Dit hebben we nog nooit gezien, dus we missen nogal wat puzzelstukjes.”

Vrouwen
Eerder werden in graven van de oude Vikingen in Kilmainham en Dublin ook al kralen gevonden. Maar nog nooit ontdekten archeologen zoveel kralen aan één ketting. “Zulke colliers werden gedragen door hooggeplaatste Vikingvrouwen en duidden haar culturele en religieuze voorkeuren aan. Dit zijn zeker prestigieuze voorwerpen.”

Handel
De kralen zijn gemaakt van glas en bedekt met een laagje bladgoud. “De ketting is in de negende of begin tiende eeuw vanuit Scandinavië naar Ierland gekomen,” vermoedt Drowd. Maar hoe deze uiteindelijk in De Burren is terecht gekomen, blijft gissen; de Vikingen hebben nooit in De Burren gewoond. Wellicht hebben de bewoners nabij De Burren met de Vikingen gehandeld en is de ketting zo permanent in Ierland belandt.

De grot waarin de ketting werd gevonden is van grote betekenis voor de archeologen. Er werden al diverse grote ontdekkingen gedaan. Zo zijn er de 3500 jaar oude skeletten van twee kinderen aangetroffen. Ook is er een 10.000 jaar oud bot van een beer ontdekt.

Foto: Independent.ie

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd