Zeker zestig organismen in uw navel

Wetenschappers hebben de navel eens onder de loep genomen en stellen dat in elke navel 60 tot wel 100 organismen wonen.

Dat het zo gezellig is in de navel is niet verwonderlijk. De navel is niet alleen warm, maar ook vochtig. Een ideaal leefklimaat voor de meest uiteenlopende soorten schimmels en bacteriën.

Verschillen
En lang niet iedereen heeft dezelfde schimmels en bacteriën in de navel, zo legt onderzoeker Rob Dunn uit. “Hoewel we bij de gemiddelde persoon 60 tot 70 soorten vonden, hebben we alles bij elkaar 1400 soorten aangetroffen: de verschillen tussen individuen zijn groot.” Waar die verschillen door veroorzaakt worden, is onduidelijk. “De verschillen die we zien zijn niet te verklaren door geslacht, etniciteit, leeftijd of hoe vaak iemand zich wast. Er is iets anders aan de hand.”

WIST U DAT…

…Chinese wetenschappers een bacterie onlangs veranderden in een harde schijf?

Goed
De onderzoekers baseren hun conclusies op een studie onder bijna 400 mensen. Ze richtten zich vooral op bacteriën, maar stuitten ook op schimmels. De micro-organismen gedijen prima in de navel: het is een ecosysteem op zichzelf.

Dat klinkt allemaal wat onhygiënisch, maar dat is het niet, zo benadrukken de onderzoekers. De bacteriën beschermen ons namelijk. “Het is een soort levend leger op onze huid,” legt Dunn uit. Zodra ziekteverwekkers op onze huid landen, gaan de bacteriën direct de strijd aan. “Een mens die met succes alle microben van zijn of haar lichaam zou halen, zou een enorm risico lopen op een dodelijke huidinfectie.” Een goede reden om de piepkleine bewoners van gratis huisvesting te blijven voorzien.

Bronmateriaal

"What lives inside your navel?" - News.discovery.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Joey Yee (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd