Zegel bewijst dat Bethlehem al lang voor Jezus bestond

  Archeologen hebben in Jeruzalem een oud zegel gevonden dat bewijst dat Bethlehem honderden jaren voor de geboorte van Jezus al bestond.

  Het zegel is ongeveer 1,5 centimeter groot en gemaakt van klei. Het zegel werd gebruikt om objecten of documenten te verzegelen. Op het zegel staan drie regels tekst. In één van die regels wordt Bethlehem genoemd.

  Ouderdom
  Over de ouderdom van het zegel twijfelen de onderzoekers niet.”Het zegel dat we gevonden hebben, komt uit een groep ‘fiscale’ zegels, administratieve zegels die in de achtste en zevende eeuw voor Christus in het koninkrijk van Juda gebruikt werden,” vertelt onderzoeker Eli Shukron. “Het is voor het eerst dat de naam Bethlehem buiten de Bijbel om in een inscriptie uit de periode van de Eerste Tempel (ongeveer 1000 tot 580 voor Christus) wordt aangetroffen. Dat bewijst dat Jeruzalem in die tijd en mogelijk veel eerder al inderdaad een stad in het koninkrijk van Juda was.”

  Tekst op het zegel

  בשבעת = Bishv’at
  בת לחם = Bat Lechem
  [למל]ך = [Lemel]ekh

  Tekst
  Op het zegel staan zoals gezegd drie regels tekst. U ziet ze hiernaast. “Het lijkt erop dat in het zevende jaar van een koning per schip een lading van de koning in Jeruzalem naar Bethlehem werd gestuurd,” vertelt onderzoeker Eli Shukron. Onduidelijk welke koning hiertoe opdracht gaf. Het kan koning Hizkia, Manasse of Josia zijn.

  Bethlehem is een stadje dat veelvuldig in de Bijbel genoemd wordt. Het bekendst is het stadje wel vanwege de geboorte van Jezus. Maar al veel eerder is in de Bijbel een rol voor Bethlehem weggelegd. Zo wordt de stad ook al genoemd in het eerste bijbelboek: Genesis 35. Daar staat beschreven dat Rachel in Efrata, in Bethlehem begraven werd. En ook David, die in het bijbelboek Samuël als koning wordt aangewezen, kwam uit het stadje.

  Bronmateriaal

  "Earliest evidence of Bethlehem in First Temple period" - MFA.gov.il
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Israel Antiquities Authority.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd