Zeeschildpadden hebben voorkeur voor een schoon strand

Nieuw onderzoek toont aan dat het aantal nesten van zeeschildpadden met wel 200 procent toeneemt als een strand wordt schoongemaakt.

Onderzoekers trekken die conclusie op basis van een experiment aan de kust van Florida. In het gebied leggen onechte karetschildpadden hun eieren. De onderzoekers keken hoeveel schildpadden hun eieren op het strand legden en noteerden hoeveel schildpadden aan land kwamen, maar zonder eieren te leggen weer vertrokken. Ook hielden de onderzoekers rekening met afval op het strand en verwijderden ze op sommige plaatsen afval om te kijken of dat invloed had op de acties van de zeeschildpadden.

200 procent
Uit het onderzoek blijkt dat het aantal nesten met maar liefst 200 procent toenam wanneer de onderzoeker afval verwijderden. Wanneer de onderzoekers het afval lieten liggen, nam het aantal nesten met bijna 50 procent af. “Onze resultaten laten zien dat de aanwezigheid van groot afval op een zandstrand de verspreiding van de nesten van zeeschildpadden kan veranderen,” vertelt onderzoeker Ikuko Fujisaki.

In het water
Zeeschildpadden brengen vrijwel hun gehele leven in het water door. Maar wanneer er eieren gelegd moeten worden, komen ze aan land. Ze maken een nest nabij de kustlijn en leggen daar hun eieren in. Zodra de eieren uitkomen, kruipen de jonge zeeschildpadjes op eigen kracht naar het water om vervolgens pas jaren later weer eens aan land te komen.

Veel soorten zeeschildpadden staan er op dit moment slecht voor. Ze behoren tot de bedreigde diersoorten. Het herstellen van de plaatsen waar ze graag hun eieren leggen, is belangrijk voor het voortbestaan van deze soorten, zo benadrukken de onderzoekers. En deze studie toont aan dat het schoonhouden of -maken van die plekken al een groot verschil kan maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd