Zeer zeldzame drievoudige quasar ontdekt

  drievoudige quasar

  Wetenschappers hebben op zo’n negen miljard lichtjaar van de aarde een bijzondere vondst gedaan: ze troffen er een drievoudige quasar aan. Dergelijke quasars zijn zeldzaam: slechts één keer eerder hebben onderzoekers er eentje gevonden.

  Quasars zijn hele heldere en krachtige energiebronnen. U vindt ze in het midden van sterrenstelsels. Zo heel af en toe vinden onderzoekers in het centrum van sterrenstelsels meerdere quasars. Waarschijnlijk zijn ze daar terechtgekomen doordat sterrenstelsels met elkaar in botsing zijn gekomen.

  Lastig
  Hoewel quasars helder en krachtig zijn, viel het nog niet mee om de drie exemplaren die de wetenschappers nu ontdekt hebben, waar te nemen. De afstand tussen de wetenschappers en de quasars bedroeg zo’n negen miljard lichtjaar. En vanaf zo’n grote afstand is het lastig om vast te kunnen stellen dat het inderdaad om drie afzonderlijke energiebronnen, oftewel een drievoudige quasar gaat.

  WIST U DAT…

  …wetenschappers onlangs de grootste structuur in het universum hebben ontdekt?

  Dichtbij
  Maar het is gelukt en onderzoekers kunnen vaststellen dat dit sterrenstelsel een drievoudige quasar bezit. Twee daarvan bevinden zich dichter bij elkaar dan de derde, zo schrijven de onderzoekers in het blad Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. U ziet de drie quasars op het plaatje bovenaan dit artikel.

  Onduidelijk is nog hoe het systeem precies is ontstaan. De onderzoekers vermoeden dat het systeem zich nog aan het vormen is. “Nader onderzoek zal ons helpen om uit te zoeken hoe deze quasars ontstaan en hoe zeldzaam hun totstandkoming is,” stelt onderzoeker Emanuele Farina.

  Bronmateriaal

  "Extremely Rare Triple Quasar Found" - Carnegiescience.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Emanuele Paolo Farina.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd