Zeer nabij stersysteem ontdekt dat nu al onze tv-uitzendingen uit 2006 ontvangt

stersysteem

Wetenschappers hebben een nieuw stersysteem ontdekt. Het systeem bevindt zich op een afstand van zo’n 6,5 lichtjaar. “Zo dichtbij dat de aardse televisie-uitzendingen van 2006 daar nu beginnen te arriveren,” stelt onderzoeker Kevin Luhman.

Het stersysteem bestaat uit twee sterren en gaat de boeken in als het dichtstbijzijnde stersysteem dat sinds 1916 is ontdekt. Dat schrijven de onderzoekers in hun paper.

Planeten?
Luhman ontdekte de twee sterren. En dat smaakt naar meer. Wellicht vinden we er in de toekomst ook nog één of meerdere planeten terug. “Het is een uitstekende plek voor de jacht op planeten, omdat het systeem zich heel dicht bij de aarde bevindt en het dus een stuk gemakkelijker is om planeten die om één van de twee sterren draaien, te ontdekken.” Ook is het gezien de relatief korte afstand tussen de aarde en de sterren niet ondenkbaar dat mensen het stersysteem eens een bezoekje gaan brengen.

Bruine dwergen

Het ontdekte systeem bestaat uit twee bruine dwergen, oftewel sterren met een te kleine massa om ooit tot de fusie van waterstof over te gaan. De sterren zijn dan ook vrij donker en koel: ze lijken meer op een grote planeet zoals Jupiter dan op onze zon.

WISE
Het stersysteem draagt vooralsnog de naam WISE J104915.57-531906. Het is vanaf de zon gezien het op twee na dichtstbijzijnde stersysteem (zie ook de afbeelding hieronder). De onderzoekers ontdekten het stersysteem met behulp van WISE: een infraroodtelescoop die in 2009 werd gelanceerd en inmiddels niet langer actief is. “Eén van de doelen van WISE was het vinden van de sterren die zich het dichtst bij de zon bevinden. WISE 1049-5319 is veruit de dichtstbijzijnde ster die we op basis van de WISE-gegevens hebben gevonden,” stelt onderzoeker Edward Wright.

Wetenschappers vermoedden lang dat zich in een baan om de zon een gedimd object zou bevinden. Het veronderstelde object werd ook wel aangeduid als Nemesis. Luhman haast zich te stellen dat dit nieuwe stersysteem zeker niet het veronderstelde Nemesis is. “Want het beweegt zich veel te snel door de ruimte en kan zich niet in een baan om de zon bevinden.”

De dichtstbijzijnde buren van de zon. Helemaal rechtsboven ziet u het ontdekte stersysteem. Afbeelding: Janella Williams, Penn State University.
De dichtstbijzijnde buren van de zon. Helemaal rechtsboven ziet u het ontdekte stersysteem. Afbeelding: Janella Williams, Penn State University.

Bronmateriaal

"The Closest Star System Found in a Century" - PSU.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL / Gemini Observatory / AURA / NSF.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd