Zeepaardje gromt als hij gestrest is

zeepard

Zeepaardjes zien er zo schattig en vredelievend uit, dat je het misschien nooit achter ze gezocht zou hebben. Maar toch doen ze het wel: grommen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek naar de geluiden die zeepaardjes maken.

Dat zeepaardjes geluiden produceren, is niet nieuw. Toch is er vrij weinig bekend over het complete repertoire van de zeepaardjes. Maar een nieuw onderzoek – gepubliceerd in het blad Journal of Zoology schept duidelijkheid.

Eten, paren en stress
Onderzoekers bestudeerden de geluiden die zeepaardjes van de soort Hippocampus reidi maakten. Om een compleet beeld te krijgen van de geluiden die de zeepaardjes konden produceren, bestudeerden de onderzoekers ze in totaal verschillende omstandigheden: terwijl de zeepaardjes aten, elkaar het hof maakten, paarden of door onderzoekers werden aangeraakt.

Klikjes
Zowel de mannelijke als de vrouwelijke zeepaardjes bleken twee heel verschillende geluiden te maken. Wanneer ze aten of elkaar het hof maakten, produceerden ze een soort ‘klikjes’. De meeste klikjes werden gehoord kort voor de zeepaardjes paarden. Het suggereert dat ze met de klikjes communiceren wanneer ze klaar zijn om gemeenschap te hebben.

Grom
Misschien nog wel verrassender was het tweede geluid dat de zeepaardjes maakten. Wanneer de zeepaardjes gestrest raakten (bijvoorbeeld doordat een onderzoeker ze aanraakte) gingen ze ‘grommen’. Wanneer de zeepaardjes gromden, ging hun lichaam trillen.

Maar waarom grommen de zeepaardjes als ze gestrest zijn? Het gegrom is zo zachtjes dat het waarschijnlijk niet als waarschuwingssignaal voor nabije zeepaardjes dient. In plaats daarvan lijkt het erop dat het gegrom – in combinatie met het trillen van het lichaam – bedoeld is om de aanvaller te laten schrikken en zo een ontsnappingskans te creëren.

Bronmateriaal

"Sounds produced by the longsnout seahorse: a study of their structure and functions" - Wiley.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Cliff (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd