Zeekomkommer moet de zeeën gaan redden

De vervuilde en uitgebuite zeeën zijn een serieus probleem. Engelse onderzoekers komen met een opvallende oplossing: ze willen de met uitsterven bedreigde zeekomkommer van een gewisse dood redden en gebruiken om de zeeën te redden. Zeekomkommers ruimen de zeebodem op en kunnen vervuiling een halt toeroepen. Daarnaast zijn ze ook nog eens heel erg lekker.

“We wilden een manier vinden om de vervuiling die door grootschalige aquacultuur (onder meer het kweken van vissen, red.) ontstaat, op te ruimen, zodat deze activiteiten een kleine of zelfs geen invloed hebben op de oceaanbodem,” vertelt onderzoeker Matthew Slater.

Herstellen
“Door zeekomkommers groot te brengen op het afval van viskwekerijen, creëren we niet alleen een waardevolle bron van voedsel, maar geven we de zeekomkommer ook de gelegenheid om zich te herstellen en ontwikkelen we een oplossing voor de invloed van viskwekerijen.”

Lekker?
Zeekomkommers zijn steeds zeldzamer aan het worden. Ze bevatten namelijk stofjes die in diverse voedingssupplementen worden gebruikt. En ook in de Chinese keuken is het organisme heel populair.

Eigenlijk heeft iedereen er belang bij dat de zeekomkommers als schoonmakers in worden gezet. Het afval verdwijnt, de zeekomkommers floreren en kunnen dus ook als bron van voedsel worden gebruikt. “Zeekomkommers zijn heel eenvoudig te kweken,” vertelt onderzoeker Selina Stead. “Ze hebben enkel schoon water en heel veel voedsel in de vorm van afval nodig.” De wetenschappers zien ook grote mogelijkheden voor armere landen. Tekort aan voedsel en armoede zou hier mede door de zeekomkommer kunnen worden aangepakt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd