Zeekomkommer kan ons vertellen hoe we afrekenen met rimpels

Voor altijd dat strakke perzikhuidje houden dat u ook op uw twintigste had. Wie wil dat nu niet? Maar ja: hoe bewerkstelligt u dat? Nieuw onderzoek suggereert dat u daarvoor niet bij de drogist, maar op de bodem van de oceaan moet zijn.

Wetenschappers van de Queen Mary University of London bestudeerden de genen van zeekomkommers en zee-egels. Ze stuitten zo op de genen die peptides coderen. Deze peptides worden door cellen losgelaten en vertellen andere cellen in het lichaam wat ze moeten doen. “De vondst van genen die peptides coderen die het snel stijf of juist zachter worden van collageen in de lichaamswand van de zeekomkommer veroorzaken, is waarschijnlijk de meest opwindende ontdekking,” vertelt onderzoeker Maurice Elphick.

Collageen
Wie zich al met rimpels en anti-rimpelcrèmes bezighoudt, komt de term ‘collageen’ waarschijnlijk bekend voor. “Wanneer we ouder worden, veroorzaken veranderingen in collageen rimpels in onze huid,” vertelt Elphick. En wie daar moeite mee heeft, kan mogelijk bij de zeekomkommer of zee-egel aankloppen. “Als we uit kunnen vinden hoe peptides ervoor zorgen dat de lichaamswand van de zeekomkommer snel stijf of zacht wordt, kan ons onderzoek wel eens leiden tot nieuwe manieren om de huid er jong en gezond uit te laten zien.”

Bot
Naast het genoom van de zeekomkommer werd ook het genoom van de zee-egel in kaart gebracht. En ook dat leverde een belangrijke vondst op. “We ontdekten dat zee-egels een peptide bezitten dat sterk lijkt op calcitonine, een hormoon dat er voor zorgt dat onze botten sterk blijven. Het is fascinerend om nu uit te zoeken of calcitonine-achtige peptiden een soortgelijke rol spelen in met stekels bedekte wezens zoals zee-egels.”

Hoewel mensen en zeekomkommers en zee-egels overduidelijk van elkaar verschillen, zijn er dus zeker ook overeenkomsten te vinden. En dankzij het feit dat genomen nu heel snel en tegen relatief weinig geld in kaart gebracht kunnen worden, kunnen we op zoek gaan naar die overeenkomsten. En dat is zeker nuttig, zo benadrukt Elphick. “Ze leggen de grondslag voor medische doorbraken die leiden tot een verbetering van de kwaliteit van leven.”

Bronmateriaal

"Marine animals could hold the key to looking young" - Qmul.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd