Zeekat neemt gepolariseerd licht in HD waar

Wetenschappers hebben ontdekt dat de zeekat – een inktvis – gepolariseerd licht bijzonder scherp ziet.

Licht heeft verschillende aspecten. Bijvoorbeeld kleur en intensiteit. Maar er zijn ook aspecten van licht die wij mensen niet kunnen zien. Gepolariseerd licht bijvoorbeeld. Van de zeekat was reeds bekend dat deze gepolariseerd licht kon zien. Maar onduidelijk bleef hoe goed de inktvis dat eigenlijk kon zien.

Test
Onderzoekers besloten dat uit te zoeken. Ze testten de ogen van de inktvissen. Wanneer u uw ogen laat testen, worden u vragen gesteld waarop u moet antwoorden. Om de ogen van de inktvis te testten, moesten de onderzoekers iets anders bedenken. Ze keken naar de kleur van de zeekat. De inktvis neemt namelijk – net als een kameleon – de kleur van zijn omgeving aan.

WIST U DAT…

…onderzoekers onlangs een camera ontwikkelden die ons laat zien wat de zeekat ziet?

Verschillen
De wetenschappers maakten voor hun experiment gebruik van een LCD-scherm. “Wij pasten het LCD-scherm aan zodat het veranderingen in polarisatie in plaats van veranderingen in kleur zou laten zien,” vertelt onderzoeker Shelby Temple. “Daarna speelden we video’s van naderende objecten af en keken of de huidskleur van de zeekat veranderde om vast te stellen of het dier kleine veranderingen in het contrast van het gepolariseerde licht zag.”

Resultaten
Het onderzoek levert opvallende resultaten op. “Zeekatten zijn veel gevoeliger dan we verwachtten. We dachten altijd dat de gevoeligheid voor gepolariseerd licht beperkt was tot verschillen van tien tot twintig graden, maar we ontdekten dat de zeekat zelfs op verschillen zo klein als één graad kon reageren.”

De onderzoekers waren benieuwd hoe de zeekatten met dit HD-beeld de onderwaterwereld zouden zien. Ze achterhaalden dat met behulp van modellen. Mensen kunnen geen gepolariseerd licht zien en dus vervingen de onderzoekers de verschillen in gepolariseerd licht voor het gemak door kleuren die mensen wel kunnen zien. Zo ontdekten ze dat gepolariseerd licht veel meer informatie verstrekt dan gedacht. Blijkbaar halen zeedieren veel meer informatie uit hun omgeving dan wij kunnen zien

Bronmateriaal

"High definition polarization vision discovered in cuttlefish" - BRIS.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Martin Cathrae (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd