Zeehondenpups zijn er opnieuw vroeg bij in de Waddenzee

  zeehond

  Het geboorteseizoen van de grijze zeehonden in Nederland is geopend! Ecomare maakt bekend dat de eerste zeehondenpups van dit jaar alweer gespot zijn. En daarmee begint het geboorteseizoen ook dit jaar bijzonder vroeg.

  Vorige week donderdag werd de eerste zeehondenpup in de Waddenzee gespot. Afgelopen dinsdag en woensdag werden er nog zeker vier gezien en daarmee is het geboorteseizoen van de grijze zeehonden in Nederland officieel geopend.

  Zeehonden in Nederland

  Het gaat goed met de zeehonden in de Waddenzee. Telden we er in 1992 nog 150. In 2012 waren het er bijna 3000! In 2013 werden er bijna 2000 geteld. Dat aantal ligt flink langer dan in 2012, maar dat is waarschijnlijk te wijten aan de koude temperaturen aan het begin van het jaar en het slechte weer tijdens de tellingen. In het deltagebied neemt het aantal zeehonden ook gestaag toe. In 2003 werden de eerste zeehonden gespot, inmiddels zijn er zo’n 900 te vinden. Meer informatie over de grijze zeehond kun je hier vinden.

  Steeds eerder
  De afgelopen jaren begint het geboorteseizoen van de grijze zeehonden in ons land steeds eerder. Kregen de zeehonden eerder in december hun eerste jongen; nu is het vaak al eind november. En ook in 2014 houden de zeehonden die trend vast. Onduidelijk is nog waarom. Misschien komt het doordat het aantal grijze zeehonden toeneemt en er meer oudere zeehonden zijn die eerder in het seizoen jongen op de wereld zetten.

  Nog drie weekjes samen
  De jongen die nu het levenslicht hebben gezien, zullen er al snel alleen voor komen te staan. Hun moeder staat ze zo’n drie weken bij. In die periode komen de pups dankzij zeer vette moedermelk 1,5 tot 2 kilo aan. Na een week of drie verlaat moederlief ze en moeten ze hun eigen boontjes zien te doppen. Dat wil niet zeggen dat de pups direct het water in springen en op jacht gaan: soms vertoeven ze nog weken tot een maand op het land alvorens ze de duik durven wagen.

  De meeste jonge zeehonden worden op zandeilanden op het wad geboren. Maar soms komen ze ook wel eens op het strand terecht. Wie daar een moeder met pup aantreft, wordt door Ecomare aangeraden afstand te houden: de pup kan alleen overleven als zijn moeder goed voor ‘m zorgt en niet door mensen wordt afgeschrikt.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd