Zeehonden brachten tuberculose naar de Nieuwe Wereld

zeehond

Algemeen wordt aangenomen dat mensen tuberculose naar de Nieuwe Wereld brachten, maar dit is onjuist. Uit nieuw onderzoek blijkt dat zeehonden deze ziekte introduceerden vóór de aankomst van Columbus in 1492.

Een internationaal team van onderzoekers trof de ziekteverwekker Mycobacterium pinnipedii aan op skeletten in Peru. Deze skeletten zijn minstens duizend jaar oud. De ziekteverwekker is familie van de bacterie die tuberculose veroorzaakt bij mensen. De stammen van de Mycobacterium pinnipedii zijn nauw verwant aan stammen in vinpotigen.

Wist je dat…

…er begin twintigste eeuw jaarlijks 10.000 Nederlanders stierven aan tuberculose op een bevolking van vijf miljoen inwoners? Relatief gezien is dat driemaal de huidige sterfte aan longkanker.

De onderzoekers beweren dat de zeehonden deze variant van tuberculose duizend jaar geleden naar Noord-Amerika en Zuid-Amerika brachten. De bacterie werd mogelijk overgedragen van mensen in Afrika op zeehonden en vervolgens zwommen de zeehonden naar Zuid-Amerika om daar de bacterie te introduceren. Toch eiste deze variant van tuberculose minder slachtoffers dan de Mycobacterium tuberculosis, die later naar de Nieuwe Wereld werd verscheept.

Dodelijk
Tegenwoordig wordt nog steeds veel onderzoek gedaan naar tuberculose. De ziekte is in Nederland en België na de komst van antibiotica na de Tweede Wereldoorlog goed te behandelen, maar in minder ontwikkelde landen is tuberculose dodelijk. Sterker nog: dagelijks sterven er 5.000 mensen aan tuberculose. Daarnaast is ongeveer één op de drie mensen besmet met tbc-bacteriën zonder ziek te zijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd