Zeegras slaat opvallend veel koolstof op

Zeegras kan net zoveel koolstof opslaan als de bossen en speelt dus een cruciale rol in het tegengaan van klimaatverandering.

Die conclusie trekken wetenschappers in het blad Nature Geoscience. “De bescherming van organische koolstof die in bossen is opgeslagen wordt beschouwd als een belangrijke wijze om klimaatverandering te beperken,” zo schrijven de onderzoekers in het blad. Maar hun studie wijst erop dat we zeegrassen – die ernstig bedreigd worden – minstens dezelfde bescherming moeten bieden.

Weide
De onderzoekers bestudeerden wereldwijd 946 weiden vol zeegras. Ze ontdekten dat het zeegras per vierkante kilometer zo’n 83.000 ton koolstof op kan slaan. Zo’n negentig procent van het koolstof dat zeegras verzamelt, wordt in de bodem opgeslagen. En die opslag gaat voortdurend door. De grootste concentratie koolstof werd teruggevonden in het Mediterrane gebied waar zeegras koolstof tot op vele meters diepte opsloeg. 83.000 ton per vierkante kilometer: dat zijn indrukwekkende cijfers. Een gemiddeld bos slaat ‘slechts’ 30.000 ton koolstof per vierkante kilometer op. “Deze resultaten wijzen erop dat weiden met zeegras belangrijk zijn voor de opslag van koolstof,” stelt onderzoeker Gary Kendrick.

WIST U DAT…

Tien procent
De onderzoekers schatten dat het zeegras verantwoordelijk is voor tien procent van al het koolstof dat in de oceanen wordt opgeslagen. En het zeegras zou minstens net zoveel koolstof op kunnen slaan als de bossen.

Vernietigen
Dat zeegrassen zo’n belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het beperken van klimaatverandering, lijkt goed nieuws. Maar dat is het nog niet direct. Zeegrassen worden namelijk ernstig bedreigd. Zeker 29 procent van de weiden is al vernietigd doordat de waterkwaliteit is aangetast en er veel gebaggerd wordt. Elk jaar verdwijnt nog eens zo’n 1,5 procent van alle weiden. En bij het vernietigen van deze weiden komt ook koolstof vrij: ongeveer 25 procent van de hoeveelheid koolstof die ook bij ontbossing vrijkomt.

Het onderzoek geeft ons een goede reden om zeegrassen van de ondergang te redden. Elke weide die we kunnen redden of herstellen, kan een belangrijke bijdrage leveren in de strijd tegen een steeds warmer wordende aarde.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd