Zebravinken: nakomertjes zijn avontuurlijker

De volgorde waarin verschillende vogeltjes uit één nest uit hun ei kruipen, heeft invloed op hun gedrag. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. De oudste zebravinkjes zijn bijvoorbeeld een stuk minder avontuurlijk dan de jongste vogeltjes in het nest.

Dat schrijven wetenschappers van Lancaster University in het blad Animal Behaviour. Het is voor het eerst dat onderzoekers ontdekken dat de volgorde waarin vogels uit hun ei kruipen invloed heeft op hun gedrag.

Vier dagen
In een nest met zebravinkjes komen lang niet alle zebravinken tegelijkertijd uit hun ei zetten. Soms kan de oudste zebravink wel vier dagen eerder worden geboren dan de jongste.

WIST U DAT…

…de levensduur van de zebravink te voorspellen is?

Avontuurlijk
De onderzoekers zetten een experiment op. Ze zorgden ervoor dat sommige eitjes in een nest allemaal tegelijkertijd uitkwamen, terwijl andere eitjes over een periode van meerdere dagen uitkwamen. De wetenschappers bestudeerden vervolgens het gedrag van de zebravinkjes wanneer deze volwassen waren geworden. Uit het onderzoek blijkt dat de jongste zebravinkjes (vogels die enige tijd nadat de eerste zebravink uit zijn of haar ei was gekropen, uit hun ei kwamen) veel avontuurlijker waren.

De mate van avontuurlijk gedrag werd door de onderzoekers vastgesteld door te kijken hoe vaak vogels in een periode van dertig minuten een vogelvoeder in een onbekende volière benaderden. De jongste zebravinken uit het nest bleken dat aanzienlijk vaker te doen dan de oudsten.

Bronmateriaal

"Hatching order influences birds’ behaviour" - Lancs.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Julie Gibson (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd