Zebra creëert optische illusie met zijn strepen

illusie

Waarom hebben zebra’s strepen? Engelse wetenschappers denken het te weten. De strepen creëren een soort optische illusie waardoor de bewegingen van het dier gecamoufleerd worden en het zowel voor roofdieren als insecten lastiger is om een zebra te grazen te nemen.

Onderzoekers van de Royal Holloway University of London trekken die conclusie mede op basis van computermodellen. Met die modellen tonen ze aan dat de tekening van de zebra een optische illusie creëert wanneer de dieren bewegen. Daardoor wordt het voor andere dieren lastiger om zich op een zebra te focussen.

“Ons onderzoek suggereert dat deze illusies ervoor zorgen dat insecten en roofdieren de richting waarin de zebra beweegt verkeerd vaststellen”

“De strepen brengen niet alleen grote roofdieren zoals leeuwen in de war: bijtende insecten zoals muggen worden er ook door aangetast,” legt onderzoeker Johannes Zanker uit. “De brede diagonale strepen op de flanken van de zebra en de smallere verticale strepen op de rug en nek geven een onverwacht bewegingssignaal af dat de kijker verwart, met name wanneer een zebra zich in een kudde bevindt. Ons onderzoek suggereert dat deze illusies ervoor zorgen dat insecten en roofdieren de richting waarin de zebra beweegt verkeerd vaststellen, waardoor bijtende insecten hun landingsmanoeuvres moeten afbreken en roofdieren hun aanval verkeerd timen.”

Het is niet voor het eerst dat onderzoekers zich over het vraagstuk van de zebrastrepen buigen. De functie ervan houdt biologen al decennialang bezig. Eerder stelden onderzoekers bijvoorbeeld al dat de strepen een communicatieve functie hadden en dienst deden als camouflage bij zonsopkomst en zonsondergang.

Bronmateriaal

"Research uncovers why Zebras have stripes" - Rhul.ac.uk
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door blieusong (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd