Zangvogel kent geen stress in lastige tijden

Als het leven zwaar is, blijven sommige vogels relaxt. Dat verkleint hun overlevingskansen, maar is beter voor de jongen.

Wetenschappers bestudeerden de zangvogel Loxia curvirostra. Het kleine vogeltje blijkt het hoofd in de moeilijkste maanden zeer koel te houden.

Minder stress
Wanneer het koud is en overleven lastig is, zowel voor papa en mama als voor de kinderen, heeft de vogel opvallend genoeg minder last van stress. De hoeveelheid stresshormonen loopt terug, zo schrijven de onderzoekers in een paper dat binnenkort in het blad Biology Letters verschijnt.

WIST U DAT?

Overleven
In eerste instantie lijkt dat niet zo handig. Stresshormonen zijn er namelijk niet voor niets. Ze helpen vogels om te overleven. Maar stress leidt in zo’n situatie ook tot egoïsme. Zo kiest een gestreste vogel eerder voor zichzelf door bijvoorbeeld zijn nest en kinderen te verlaten en het vege lijf te redden.

De onderzoekers vermoeden dat de vogels de stresshormonen daarom in de moeilijke maanden wat terugschroeven. Ze beschermen zo hun jongen tegen de rare acties die een gestreste papa of mama uit kan halen. Dat dat het leven van papa of mama zelf kan kosten, staat vast. Maar daarmee vergroten ze wel de overlevingskansen van hun jongen.

Bronmateriaal

"Songbirds Stay Cool for Their Kids" - Sciencemag.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Moosicorn Ranch (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd