Zanggors herkent ruziezoeker meteen

De zanggors is in staat om ruziezoekers en slachtoffers daarvan direct te identificeren. Dat blijkt uit onderzoek. Wanneer twee vogeltjes met elkaar vechten om territorium herkent de zanggors, ook wanneer deze niet direct bij het gevecht betrokken is, de ruziezoeker meteen. Het vogeltje deinst er dan vervolgens niet voor terug om de aanvaller van een driftig repliek te voorzien.

De onderzoekers namen de geluiden die ruziezoekers en slachtoffers tijdens zo’n ruzie maakten op en lieten ze vervolgens aan een zanggors horen. Zodra de zanggors de geluiden van de ruziezoeker hoorde, reageerde deze bijzonder agressief. Hoorde het beestje de kreten van het slachtoffer dan reageerde het niet. “Het lijkt erop dat ze in staat zijn om te concluderen dat het slachtoffer niet fout zit,” vertelt onderzoeker Caglar Akcay.

Fel
De zanggors is een uiterst fel vogeltje dat hard vecht om diens territorium uit te breiden of in stand te houden. De resultaten wijzen er echter op dat de zanggors niet alleen voor diens eigen territorium staat, maar ook slachtoffers van andere ruzies wil helpen.

WIST U DAT…

…vogels in de stad een toontje hoger zingen

Wapenstilstand
De zanggors heeft een zeer onderscheidende zang die alleen door de mannetjes wordt geproduceerd. De mannetjes die in deze studie werden bestudeerd bleken zeer honkvast te zijn; ze leefden soms wel tot zes jaar lang op dezelfde plaats, naast dezelfde buren. Uit eerdere studies was al gebleken dat de zanggors de kreten van de buren moeiteloos herkent en ook zeer complexe interacties met de buren heeft. Ook blijkt dat de vogels wanneer ze zelf worden aangevallen door een derde partij even een wapenstilstand met eventuele agressieve buren aangaan.

Het is voor het eerst dat onderzoekers er getuige van zijn hoe zangvogels een ruzie ‘afluisteren’ en vervolgens bepalen hoe groot de dreiging van de ruziemakers is. De onderzoekers publiceerden hun resultaten in het blad Animal Behaviour.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd