Zachte kaas langer houdbaar dankzij eetbare coating

zachtekaas

Zachte kazen zijn maar kort houdbaar. Maar dankzij de wetenschap komt daar verandering in. Onderzoekers ontwikkelden een eetbare, anti-microbiële coating die op zachte kazen kan worden aangebracht en de levensduur van die kaas verlengt.

Een zachte kaas die je in de supermarkt koopt, is doorgaans maar vrij kort houdbaar. De kaas droogt – zelfs als je deze koel bewaart – relatief snel uit. En ook de groei van micro-organismen – zoals schimmel – is een probleem dat ervoor zorgt dat de kaas maar kort meegaat.

Rozemarijn
Spaanse onderzoekers hebben nu iets bedacht om ervoor te zorgen dat zachte kazen langer houdbaar zijn. Ze ontwikkelden een eetbare, anti-microbiële coating die op de kaas kan worden aangebracht. De anti-microbiële functie heeft de coating te danken aan diverse natuurlijke stofjes die erin voorkomen. Denk aan oregano-olie en rozemarijn-olie. Maar ook chitosan, dat vervaardigd wordt uit het exoskelet van kreeftachtigen.

Rijping
Men zou denken dat kaasfabrikanten de coating het beste aan kunnen brengen als de kaas ‘af’ is. Maar de onderzoekers wijzen erop dat de coating ook tijdens het rijpingsproces nuttig kan zijn. Zo kan de coating ervoor zorgen dat schimmels op het oppervlak van de kaas tijdens het rijpingsproces trager groeien. Deze schimmels kunnen – wanneer er breuken in de kaas zitten – immers doordringen naar het hart van de kaas en ervoor zorgen dat deze niet langer geschikt is voor consumptie. Door de coating al voor het rijpingsproces op de kaas aan te brengen, zouden fabrikanten er dan ook voor zorgen dat ze na afloop van het rijpingsproces minder kazen hoeven weg te gooien.

Volgens de onderzoekers is hun natuurlijke coating een prima alternatief de middelen die nu gebruikt worden om kaas lang houdbaar te houden. “Het product dat wij hebben verkregen is een alternatief voor het gebruik van pimaricin (een schimmeldodend middel dat nu veelvuldig door de kaasindustrie wordt gebruikt, red.) en niet-eetbaar plastic,” stelt onderzoeker Chelo González.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd