Zaadjes komen uitzonderlijk ver dankzij mieren

mier

Wetenschappers hebben ontdekt dat mieren in Australië zaden soms over een afstand van meer dan 400 meter versjouwen!

Dat is te lezen in het blad Oecologia. De resultaten zijn verbazingwekkend, omdat uit eerder onderzoek blijkt dat mieren zaadjes doorgaans niet veel verder dan 2,2 meter verplaatsen.

WIST JE DAT…

De onderzoekers richtten zich op de zaden van Acacia karina. Ze kozen er niet voor om ter plekke te kijken hoe die zaden door de mieren versjouwd werden. In plaats daarvan achterhaalden ze met behulp van een genetische analyse waar zaden in de nesten van mieren exact vandaan kwamen. Ze keken daarvoor in de nesten van twee mierensoorten: Iridomyrmex agilis (zie afbeelding hierboven) en Melophorus turneri perthensis.

Gemiddeld bleek de plant waar de zaden van afkomstig waren zo’n 40 tot 79 meter verderop te staan. Maar er waren ook uitschieters: sommige planten waren tussen de 417 en 423 meter van de nesten van de mieren verwijderd. Het betekent dat de mieren deze zaden honderden meters met zich mee hebben gesjouwd. Een heel opmerkelijke prestatie, aangezien de mieren hooguit een halve centimeter lang zijn.

Bronmateriaal

"The critical role of ants in the extensive dispersal of Acacia seeds revealed by genetic parentage assignment" - Oecologia
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Steve Shattuck / Canberra, Australië.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd