Zaadcel herkent eicel soms niet

Wetenschappers hebben ontdekt hoe het komt dat sommige mannen gezond sperma hebben, maar onvruchtbaar zijn: hun sperma herkent de eicel niet.

“Eén op de twintig mannen is onvruchtbaar,” vertelt onderzoeker John Aitken. “Het merendeel produceert voldoende sperma, maar de zaadcel slaagt er om wat voor reden dan ook niet in om de eicel te bevruchten.”

Proteïne
Hoe kan dat? Volgens Aitken heeft het alles te maken met een missend proteïne. Wanneer een zaadcel op weg is naar de eicel dan komt deze duizenden andere cellen tegen. Die moeten allemaal genegeerd worden, want er is maar één doel: de eicel. Daarom beschikt de zaadcel over een slimme tactiek: de receptoren waarmee hij cellen moet opmerken, worden pas actief als hij in de buurt van de eicel komt.

WIST U DAT…

…een vrouwelijk hormoon zaadcellen op weg helpt?

HSP2A
En daar zit het probleem: de receptoren komen namelijk alleen in actie als een proteïne – HSP2A – ze daartoe aanzet. Zonder dat proteïne komen de receptoren niet in actie en herkent de zaadcel de eicel simpelweg niet. En dan kan het sperma nog zo gezond zijn: het komt nooit tot een bevruchting.

Minder HSP2A
De eerste experimenten bevestigen de theorie van Aitken. Mannen die onvruchtbaar zijn, blijken inderdaad minder HSP2A te hebben.

In de toekomst hopen de onderzoekers te kunnen achterhalen waardoor HSP2A geactiveerd wordt. Dat kan leiden tot betere behandelingen van onvruchtbaarheid. Of betere anticonceptie.

Bronmateriaal

"Sperm led astray by faulty navigator" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd