Yutu-rover en Chang’e-3 lander beginnen korte winterslaap

yutu-rover

Een dag op de maan duurt ongeveer veertien dagen. Dezelfde periode is het nacht. Een nacht meemaken op de maan is geen pretje. Niet alleen is alles donker: met -180 graden Celsius is het er ook ijskoud. De Chinese Yutu-rover en Chang’e-3 lander zullen daarom iedere veertien dagen dezelfde periode rusten. Op 25 en 26 december begonnen de lander en de rover met hun allereerste winterslaap.

Voordat de winterslaap echt begon, voerden Chinese ingenieurs diverse experimenten uit met beide ruimtevaartuigen. Op deze manier wisten zij zeker dat beide sondes klaar waren voor de flinke temperatuurdaling. Omdat de maan geen atmosfeer heeft, wordt er ‘s nachts geen warmte vastgehouden. Zo kan de oppervlaktetemperatuur van de maan op een plek in één dag dalen van iets boven nul graden naar -180 graden Celsius.

temperatuur-maan

Lekker warm
Om de koude maannachten te overleven, hebben de lander en de rover een radioisotopische hittebron aan boord. Dit is een klein apparaatje dat warmte biedt door middel van radioactief verval. Op deze manier worden de computer en elektronische subsystemen beschermd. Deze systemen mogen niet kouder worden dan -40 graden Celsius.

Na de winterslaap
De Yutu-rover slaapt veertig meter ten zuiden van de lander, waar op 15 december de reis begon. Op 12 januari 2014 hoopt de rover wakker te worden om vervolgens verder te reizen. De komende maanden gaat de rover de samenstelling van het maanoppervlak analyseren.

Beelden van boven
Binnenkort verwachten we beelden te zien van de landingsplaats van Yutu en Chang’e-3. NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter maakte op 24 en 25 december hoge resolutie foto’s van de landingsplaats van beide sondes. Als het goed is, zijn de rover en de lander daar goed op te zien.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd