Yuri Gagarin: vijftig jaar bemande ruimtevaart

Het is vandaag vijftig jaar geleden dat Yuri Gagarin een historische reis ondernam in zijn Vostok 1-capsule. Op 12 april 1961 om 9:06 uur plaatselijke tijd vertrok Yuri Gagarin vanaf het Baikonur Cosmodrome en werd hij de eerste mens in de ruimte. Na twee uur keerde hij weer terug, nadat de Rus één omwenteling om de aarde had gemaakt.

Gagarin werd geboren op 9 maart 1934. In 1960 werd hij samen met negentien collega’s gekozen om de training en opleiding tot ruimtevaarder te volgen. Eerst zou German Titov de allereerste Rus in de ruimte gaan worden, maar later werd Gagarin geselecteerd. De Russische autoriteiten vonden German Titov te Duits klinken.

Held
De vlucht van Yuri Gagarin duurde ‘slechts’ twee uur, maar de beste man werd op aarde ontvangen als een held. Gagarin reisde naar Italië, Duitsland, Canada, Japan en Finland om de historische vlucht te vieren. Natuurlijk was deze wereldtour voornamelijk bedoeld om te laten zien hoe vooruitstrevend de communisten waren en hoe ver ze voorliepen op de Amerikanen.

Sojoez-1
Gagarin verbleef slechts eenmaal in de ruimte. Hij werd geselecteerd als reservebemanning voor de Sojoez 1. Gagarin werd uiteindelijk niet gelanceerd, maar zijn beste vriend Vladimir Komarov wel. Komarov kwam om het leven, omdat de capsule met een snelheid van ruim 400 kilometer per uur neerstortte. De parachutes van de Sojoez 1 bleken namelijk niet goed te werken.

50 JAAR GELEDEN

Crash
Ook Yuri Gagarin stierf jong. De kosmonaut kwam op 27 maart 1968 om het leven tijdens een routinevlucht met zijn straaljager. Uit documenten blijkt dat Gagarin waarschijnlijk haastig uit moest wijken voor een weerballon en daardoor crashte. Gagarin overleed op 34-jarige leeftijd.

Film
Er is vandaag ook een bijzondere film over de historische ruimtevlucht van Gagarin in premier gegaan: First Orbit. Deze video kunt u hieronder zien.

Bronmateriaal

"Yuri Gagarin" - Wikipedia

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd