Young Scientist vakantieboek: winter 2017 (recensie)

New Scientist brengt voor de tweede keer een vakantieboek uit voor kinderen in de leeftijd van acht tot twaalf jaar. De nieuwste editie van Young Scientist staat vol puzzels en feiten over sneeuw, ijsberen en de koudste plek in het heelal. Brrrr…

young-scientistHet is bewonderenswaardig dat New Scientist een special uitbrengt voor jonge wetenschapsliefhebbers. Er zijn al aardig wat tijdschriften voor jongeren in de categorie acht tot twaalf jaar – denk aan YouTech en Zo Zit Dat – maar zo’n speciaal vakantieboek is nieuw.

Het is lastig om een perfecte special te maken. Het verschil tussen een achtjarige en een twaalfjarige is heel groot. Toch slaagt New Scientist er in om een goede mix te maken. Voorbeeld: in het vakantieboek staan een paar punt-naar-punt-tekeningen. Dan moet je lijntjes trekken tussen opeenvolgende cijfers en ontstaat er een tekening. Uitdagend voor achtjarigen, maar wellicht kinderachtig voor twaalfjarigen. Dit lost New Scientist op door niet normale getallen te kiezen, maar bijvoorbeeld priemgetallen. Even verderop komen zelfs de getallen uit de reeks van Fibonacci voorbij. Leuk verzonnen!

Grappige testjes worden afgewisseld met interessante feiten over wetenschappelijk onderzoek en minder boeiende doolhoven, maar uiteindelijk ontstaat er een uitgebalanceerd boek waar kinderen uren zoet mee zijn. We missen wel wat kekke experimenten, die kinderen uit kunnen voeren in de sneeuw, maar dat is wellicht iets voor een volgende editie.

Sowieso een pluim voor de vormgeving. De opmaak is niet te schreeuwerig en het vakantieboek is gedrukt op heerlijk dik, mat papier.

Oordeel: **** (4/5)

Koop Young Scientist winterboek op Bol.com of ga naar de boekhandel in de buurt.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd