Door regelmatig een bakje yoghurt te eten, kun je mogelijk de kans op een agressieve vorm van deze ziekte verkleinen.
Yoghurt zit vol met levende bacteriën. Hierdoor wordt het verondersteld te beschermen tegen veel verschillende ziekten. Sommige wetenschappers vermoeden bijvoorbeeld dat het kan bijdragen aan het verlagen van het risico op darmkanker. In een nieuwe studie namen onderzoekers de proef op de som.
Studie
Voor deze studie gebruikten de onderzoekers gegevens van twee grote Amerikaanse cohortstudies. Deze onderzoeken volgden respectievelijk meer dan 100.000 vrouwelijke verpleegkundigen en 51.000 mannelijke zorgprofessionals. De deelnemers beantwoorden sinds 1976 en 1986 regelmatig vragen over hun leefstijl en gezondheidsklachten, waaronder de gemiddelde dagelijkse consumptie van gewone en gearomatiseerde yoghurt, evenals andere zuivelproducten.
Bescherming
Uit de bevindingen blijkt dat yoghurt inderdaad blijkt te beschermen tegen bepaalde vormen van darmkanker. Zo ontdekten de onderzoekers dat mensen die meer dan twee porties yoghurt per week aten, minder kans hadden op een bepaalde, agressieve vorm van deze ziekte. “Onze studie levert uniek bewijs over het potentiële voordeel van yoghurt”, stelt hoofdauteur Shuji Ogino. “In ons laboratorium proberen we lange termijn diëten en andere invloeden te koppelen aan veranderingen in weefsel, zoals de aanwezigheid van bepaalde bacteriën. Dit helpt het bewijs sterker maken dat dieet invloed heeft op onze gezondheid.”
Bifidobacterium
De onderzoekers keken ook naar weefselmonsters van de deelnemers met darmkanker en onderzochten hoeveel Bifidobacterium-DNA erin zat, een bacterie die voorkomt in yoghurt (zie kader). Ze vonden 3.079 gevallen van darmkanker in de twee groepen die ze onderzochten. Gegevens over het Bifidobacterium-gehalte waren beschikbaar voor 1.121 van deze gevallen. Van deze gevallen was 31 procent Bifidobacterium-positief, terwijl 69 procent Bifidobacterium-negatief was.
Bifidobacterium is een type bacterie die van nature voorkomt in de darmen en vaak wordt aangetroffen in gefermenteerde producten zoals yoghurt. Het speelt een rol in de darmgezondheid en kan helpen bij de spijsvertering.
Hoewel er geen sterk verband werd gevonden tussen yoghurtconsumptie en het algemene risico op darmkanker, zagen de onderzoekers wel een link bij tumoren die Bifidobacterium bevatten. Deelnemers die twee of meer porties yoghurt per week aten, hadden 20 procent minder kans op deze tumoren. Dit effect was vooral te zien bij proximale dikkedarmkanker – een bepaalde vorm van darmkanker die zich aan de rechterkant van de dikke darm voordoet en waarvoor patiënten vaak slechtere overlevingskansen hebben. “Yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten worden al lange tijd gezien als goed voor je spijsvertering”, zei co-auteur Tomotaka Ugai. “Onze nieuwe bevindingen laten zien dat dit beschermende effect mogelijk vooral geldt voor tumoren die Bifidobacterium bevatten.”
Doel
Het doel van de onderzoekers is om uiteindelijk beter te begrijpen hoe het microbioom bijdraagt aan ziekten, hoe ze zich ontwikkelen en reageren op behandelingen. Het team van Ogino onderzoekt momenteel de risicofactoren en omgevingsinvloeden die bijdragen aan de toename van darmkanker op jonge leeftijd, en probeert strategieën te ontwikkelen om deze vorm van kanker te verminderen.
De onderzoekers denken dat het langdurig eten van yoghurt het risico op proximale dikkedarmkanker kan verlagen door het darmmicrobioom te veranderen. Ze zeggen echter dat meer onderzoek nodig is om dit definitief te bevestigen. “Dit onderzoek voegt zich bij het steeds grotere bewijs dat aantoont hoe dieet, het darmmicrobioom en het risico op darmkanker met elkaar verbonden zijn”, concludeert co-auteur Andrew Chan. “Het opent nieuwe mogelijkheden om te onderzoeken welke rol deze factoren spelen in het risico op darmkanker bij jongere mensen.”