Yoga verandert de reactie van 68 genen

Wetenschappers hebben ontdekt waarom yoga ons lichaam zo goeddoet en ons van onze stress afhelpt: yoga zorgt ervoor dat zeker 68 genen anders gaan reageren.

Dat blijkt uit een onderzoek onder 45 mantelzorgers. Deze groep mensen zorgde voor familieleden met dementie. De onderzoekers kozen er bewust voor juist deze groep te bestuderen: uit eerdere studies is al gebleken dat zij door de stress waar ze met te maken hebben een verhoogd risico lopen op onder meer klinische depressies. Maar uit studies bleek ook dat yoga ervoor zorgde dat de stress en kans op een depressie afnam.

Experiment
De onderzoekers vroegen zich af hoe yoga die kansen op serieuze gezondheidsproblemen kon verkleinen. En dus zetten ze een onderzoek op. Ze verdeelden de groep mantelzorgers in tweeën. De ene helft van de groep luisterde acht weken lang, elke dag gedurende 12 minuten naar een cd met relax-muziek. De andere groep deed acht weken lang, elke dag gedurende 12 minuten yoga-oefeningen (waaronder Kirtan Kriya Meditatie). Voor en na het experiment werd wat bloed bij de proefpersonen afgenomen.

WIST U DAT…

…honden op de werkvloer stress verminderen?

Resultaten
Uit het onderzoek blijkt dat de meditatie ervoor zorgde dat maar liefst 68 genen anders reageerden. Dat resulteerde in minder ontstekingen. Hoe kan dat? Ons lichaam beschikt over een aantal biologische mechanismen die ervoor zorgen dat het immuunsysteem sneller met een ontstekingsreactie komt. Wanneer we veel stress ervaren, kan het zijn dat ons immuunsysteem voortdurend in een soort staat van paraatheid verkeert en dus continu met een ontstekingsreactie komt. Dat resulteert in tal van (chronische) gezondheidsproblemen. “Het doel van deze studie was vaststellen of meditatie de activiteit van eiwitten die de expressie van genen die betrokken zijn bij het immuunsysteem, beïnvloeden,” legt onderzoeker Helen Lavrtsky uit. “Onze analyse laat een beperkte activiteit van de eiwitten die verband houden met meer ontstekingsreacties, zien.”

Het onderzoek is goed nieuws, zo stelt Lavrtsky. Zeker voor mensen die met veel stress te maken hebben en dus ook weinig tijd hebben om te ontstressen. Kort (gedurende twaalf minuten) aan een eenvoudige vorm van yoga doen, kan de kans op tal van gezondheidsproblemen al verkleinen.

Bronmateriaal

"Yoga reduces stress; now it’s known why" - UCLA.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Hannah Eve (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd