Yoga heeft waarschijnlijk een goede invloed op astmapatiënten

Astmapatiënten hebben mogelijk baat bij yoga. Yoga-oefeningen hebben een gunstige uitwerking op de symptomen en de kwaliteit van leven van astmapatiënten. Wereldwijd lijden meer dan 300 miljoen mensen aan deze chronische ziekte.

Een nieuwe meta-analyse van de Cochrane bibliotheek bundelt vijftien onderzoeken, waar in totaal 1.048 mannen en vrouwen aan meededen. De studies werden uitgevoerd in India, Europa en de Verenigde Staten. De meerderheid van de deelnemers had een milde of normale vorm van astma voor een periode van zes maanden tot meer dan 23 jaar. Zes onderzoeken richtten zich op het effect van yoga op de ademhaling, terwijl andere studies ook meditatie en houding meenamen.

De resultaten van de verschillende onderzoeken wijzen in dezelfde richting: yoga heeft mogelijk een gunstig effect op de kwaliteit van leven van astmapatiënten. Ook nemen de symptomen af. Het gaat echter om kleine verbeteringen, benadrukken de onderzoekers. Yoga kan dus niet het gebruik van medicatie vervangen.

Zorgt yoga er op lange termijn voor dat de longfunctie verbetert? Nee, het is niet duidelijk of yoga de werking van de longen positief beïnvloedt. De resultaten van de verschillende onderzoeken variëren namelijk. “Ook weten we niet of astmapatiënten te maken krijgen met andere bijwerkingen dankzij yoga”, concludeert onderzoeker Dr Zuyao Yang van de Chinese universiteit van Hong Kong.

“Op dit moment is er nog geen doorslaggevend bewijs dat yoga astmapatiënten op lange termijn helpt”, aldus Rebecca Normansell van de Cochrane Airways Group. “Daarvoor is er nog teveel onduidelijkheid over het effect van yoga op de longfunctie en op het gebruik van medicatie. Het is belangrijk dat astmapatiënten hun medicijnen innemen, zoals voorgeschreven door een arts.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd