XTC beschadigt mogelijk het brein

Een klein onderzoek van Nederlandse bodem wijst erop dat het langdurige gebruik van XTC het brein beschadigt.

De onderzoekers vergeleken de hersenen van tien mannelijke XTC-gebruikers met die van zeven mannen die geen XTC gebruikten, maar wel andere drugs en alcohol nuttigden. De XTC-gebruikers hadden in de 6,5 jaar voor het onderzoek gemiddeld zo’n 281 pilletjes geslikt.

XTC
En dat was op hersenscans te zien. De XTC-gebruikers hadden 4,6 procent minder grijze stof en hun hippocampus was 10,5 procent kleiner in vergelijking met de controlegroep. De hippocampus is een deel van de hersenen dat nauw betrokken is bij het opslaan, verwerken en oproepen van informatie. Grijze stof speelt eveneens een cruciale rol bij het verwerken van informatie.

WIST U DAT…

Nader onderzoek
Hoewel het een klein onderzoek is, geeft het wel stof tot nadenken. De resultaten wijzen erop dat XTC-gebruikers een grotere kans lopen op hersenbeschadigingen. Maar nader onderzoek is noodzakelijk, zo stellen andere wetenschappers. Zo gebruiken de proefpersonen naast XTC vaak ook andere drugs. Hierdoor is het lastig vast te stellen of XTC alleen de boosdoener is.

Overigens is het wel aannemelijk dat ook XTC ons brein geen goed doet: van andere drugs en alcohol is ook al aangetoond dat het geheugen er een dreun van kan krijgen. Het volledige onderzoek is terug te vinden in het blad Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd