Wrede ontdekking op schip Zwartbaard

Wetenschappers hebben aan boord van het schip van Zwardbaard veel loodhagel, glas en spijkers gevonden. Het zijn stille getuigen van zijn wreedheid.

Het loodhagel, het glas en de spijkers werden waarschijnlijk in grote zakken gestopt die vervolgens met behulp van de kanonnen naar de vijand werden geschoten. Een hele pijnlijke regen was het gevolg…

Schieten
“Net als alle andere piraten wilde Zwartbaard handelsschepen niet laten zinken, maar ze (de zeelui, red.) bang maken, zodat ze zich zouden overgeven,” legt onderzoeker Mark Wilde-Ramsing uit. “Schieten met lood, ijzer en glas moet heel effectief zijn geweest.”

Bom
Waarschijnlijk werd die pijnlijke mix niet alleen in kanonnen gestopt. Zwartbaard maakte er ook bommen van. Hij vulde flessen met een lont met buskruit en scherpe voorwerpen, stak ze aan en gooide ze op de schepen van de vijand.

WIST U DAT…

Kanon
Het is niet voor het eerst dat onderzoekers op een creatief gebruik van wapens stuiten. Uit eerdere onderzoeken naar het schip van Zwartbaard was al gebleken dat de piraat er wrede praktijken op nahield. Zo ketende hij kanonskogels aan elkaar, zodat deze nadat ze waren afgevuurd heel snel ronddraaiden en met gemak door de romp van schepen konden slaan.

Over de piraat
Zwartbaard was een beruchte Engelse piraat in de achttiende eeuw. Hij kaapte menig schip. In 1718 raakte hij zijn eigen schip kwijt: de Queen Anne’s Revenge zonk. Nog geen half jaar later werd Zwartbaard gedood.

Wetenschappers hebben het schip van Zwartbaard – dat al 293 jaar op de bodem van de zee rust tijdens een expeditie enige weken bestudeerd. Er zijn diverse voorwerpen boven water gehaald. Waaronder een anker. De stapels glas, lood en spijkers zijn niet mee naar boven genomen: onderzoekers hopen dat in de herfst van dit jaar – tijdens een tweede expeditie – te doen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd