Wratten bevriezen werkt het best

Huisartsen kunnen wratten het best bevriezen met vloeibare stikstof, want dat is het meest effectief. Dat blijkt uit onderzoek van Sjoerd Bruggink van het Leids Universitair Medisch Centrum. Stikstof blijkt veruit de meeste wratten te verwijderen (49 procent) en wint het met dat percentage ruimschoots van salicylzuur (15 procent).

Bruggink verzamelde 240 kinderen en volwassenen en deelde ze in drie groepen in. De ene groep werd elke twee weken behandeld met stikstof en de andere groep bracht vier weken lang minstens vier keer per week zelf salicylzuur aan op de wrat. Salicylzuur zorgt ervoor dat de hoornlaag van de huid week wordt en weggeschraapt kan worden. De derde groep werd helemaal niet behandeld. De eerste groep raakte bijna vijftig procent van de wratten kwijt, de tweede groep slechts 15 procent. Bij de onbehandelde groep verdween zo’n 8 procent van de wratten.

Wratten op de voetzool vormen hierop een uitzondering. Deze wratten zijn vaak in de voet gedrukt en worden omringd door eelt. Hierbij maakte het niet uit of er salicylzuur, stikstof of helemaal niets werd gebruikt. Bij de helft van alle kinderen onder de twaalf jaar verdwenen de wratten binnen drie maanden, ongeacht of ze behandeld werden of niet. Bij de volwassenen verdween maar een enkele wrat, ook met behandeling. “Bij voetzoolwratten kan de huisarts stikstof of salicylzuur dus achterwege laten,” concludeert Bruggink. Uit nader onderzoek moet blijken waarom deze wratten nergens op reageren en of er een mogelijkheid is om deze middels een behandeling toch te laten verdwijnen.

Wratten zijn eeltachtige knobbeltjes die op de huid ontstaan door toedoen van virussen van de HPV-familie. Het zijn voornamelijk kinderen die last hebben van de wratten. De knobbeltjes zijn ongevaarlijk, maar kunnen wel pijnlijk zijn. Vandaar dat veel huisartsen ze regelmatig verwijderen. Daarbij wordt meestal gekozen voor salicylzuur. Onterecht, zo blijkt dus nu.

Bronmateriaal

Persbericht Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC)

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd