Wow, deze boom produceert veertig verschillende vruchten

  tree-40

  Ooit een boom waaraan perziken, pruimen, abrikozen, nectarines, kersen en amandelen tegelijkertijd groeien? Wij ook niet! Toch is de Amerikaans Sam van Aken bezig met een bijzonder project: Tree of 40. Deze bomen produceren de meest uiteenlopende vruchten.

  tree-75In 2008 kocht Sam van Aken een boomgaard in de Amerikaanse staat New York. Sommige bomen waren al meer dan 200 jaar oud en produceerden de meest uiteenlopende steenvruchten. Van Aken begon delen van deze vruchtbomen te enten op de stam van een gastheer. Dit wordt bijvoorbeeld ook gedaan met rozen. Maar waar sommige onderstammen enkele vruchtbomen dragen, bestaat een Tree of 40 uit meer dan 40 soorten.

  De afbeelding bovenaan dit artikel is een illustratie van hoe deze bomen er in de toekomst uitzien. Op dit moment zijn de bomen natuurlijk nog erg jong en dus weinig indrukwekkend. Rechts een voorbeeld van hoe zo’n boom er op dit moment uiziet. Je ziet al wel de verschillende kleuren bloesems.

  Van Aken wil de Trees of 40 in diverse gebieden in de Verenigde Staten planten. Hierdoor kunnen wetenschappers achterhalen welke vruchten het goed doen in bepaalde gebieden en daar kunnen zij hun conclusies uit trekken. Daarnaast worden de Trees of 40 gekocht door mensen die het leuk vinden om zo’n bijzondere boom in hun tuin te hebben.

  Geïnteresseerd in het verhaal van Sam van Aken? Bekijk hieronder zijn TED Talk!

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd